Festiwal ASPEKTY 2008

28 -30 XI 2008 – Festiwal Antropologii Wizualnej ASPEKTY

– Przestrzenie Miasta

2. edycja Festiwalu ASPEKTY poświęcona była zagadnieniu antropologii miasta. Podczas trzech dni widzowie mogli obejrzeć najnowsze filmy z dziedziny antropologii, klasykę dokumentu etnograficznego oraz wystawę fotografii poświęconych tematyce przestrzeni miasta. Jedna z sekcji festiwalowych  poświęcona była nowej fali japońskiego kina antropologicznego.

Program Festiwalu:

PIĄTEK, 28.11.

17.00-18.00 – Otwarcie festiwalu, wernisaż wystawy

Kontrasty:

18.00 – 18.30 – Nasiona, reż. Wojciech Kasperski, Polska 2005, 28 min.
18.30 – 19.55 – 5 ½ Roofs, reż. Sepp R. Brudermann, Wlk Brytania 2006, 84 min.
19.55 – 20.55 – Transfiction, reż. Johannes Sjöberg, Szwecja, Wlk Brytania 2007, 58 min.
20.55 – 22.15 – Life in Loops, reż. Timo Novotny, Austria 2006, 79 min.

SOBOTA, 29.11.

Miasto dzieci:

16.00 – 16.20 – Pierwszy Dzień, reż. Marcin Sauter, Polska 2007, 20 min.
16.20 – 18.00 – When I Cry My Heart Beats, reż. Annett Schütze, Niemcy, Rumunia 2007, 100 min.

Spotkanie:

18.00 – 19.30 – spotkanie z gościem

Metropolie świata:

19.45 – 21.05 – Latawce, reż. Beata Dzianowicz, Polska, Afganistan 2008, 80 min.
21.05 – 21.40 – Temporary Sanity: The Skerrit Bwoy, reż. Dan Bruun, USA 2006, 32 min.
21.40 – 22.05 – Do Buy! A Dubai Documentary/Ethnographic film, reż. Omair Barkatulla, Wlk Brytania 2006, 23 min.
22.10-               A Ras Del Suelo, reż Alberto Garcia Ortiz, Agatha Maciaszek, 2006, 90 min.

NIEDZIELA 30.11.

Nowe tendencje w japońskiej etnografii dokumentalnej:

15.00 – 15:30 – Shadow play, deep play – aging in Bali, reż. Seiji MURAO, Japonia, Bali, Indonezja, 30 min
15.30 – 15.50 – Jengi, reż. Daisuke Bundo, Japonia, Kamerun 2008, 20 min.
15.50 – 16.20 – Wo a bele – In the Forest, reż. Daisuke Bundo, Japonia, Kamerun 2005, 30 min.
16.20 – 17.55 – Circumcision in Transition, reż. Kazuyo Minaminde, Japonia, Bangladesz 2005, 35 min.
17.55 – 18.15 – Gong Culture in the central highlands of Vietnam, reż. Eisuke Yanagisawa, Japonia, Wietnam 2008, 16 min.

Warsztaty:

16.30 – 18.00 – Etycznie o innych, czyli Kodeks Obrazów i Przesłań w praktyce.
Prowadzenie: Anna Paluszek i Dominika Rypa

Klasyka etnografii dokumentalnej – Michael Yorke:

18.30 – 19.45 – Holy Men and Fools, reż Michael Yorke, Wlk Brytania, Indie 2006, 71 min.

Miejskie impresje:

19.45 – 21.15 – Moscatchka, reż Annett Schütze, Niemcy, Litwa 2005, 90 min.

Partnerami festiwalu byli: Urząd Miasta Torunia, Eureka Media, Kwartalnik Filmowy, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział Toruń, Polska Akcja Humanitarna, Kulturalny Toruń.

Szczegółowe informacje oraz opisy filmów na stronie Festiwalu: www.aspektyfestival.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

grzegorz bojanek

electronic sound artist, improviser and music entrepreneur

destroyka

Quod turget, urget.

A POPROSTU

portfolio

%d blogerów lubi to: